równanie to posiada....pierwiatków
Robert: | | (x+5)(x−1)(x−4) | |
Równanie |
| =0 : A. nie ma pierwiastków B. ma jeden pierwiastek C. |
| | x2−16 | |
ma dwa pierwiastki, D ma trzy pierwiastki. Mógłby ktoś wytłumaczyć jak to rozwiązac i tego
typu zadania?
20 paź 20:17
jakubs: Najpierw dziedzina
następnie sprawdź kiedy (x+5)(x−1)(x−4)=0
20 paź 20:19
krystek: tak jak wymierne równania
(x+5)(x−1)(x−4)=0 i x2−4≠0
20 paź 20:20
krystek: dpowiedź C
20 paź 20:21
hajtowy: x ≠ 4 v x ≠ −4
D=R−{−4;4}
(x+5)(x−1)(x−4)=0
x=−5 v x=1 v x=4
Odp. x=−5 v x=1
20 paź 20:23
Trivial: | | (x+5)(x−1)(x−4) | | (x+5)(x−1)(x−4) | |
Funkcja f(x) = |
| = |
| |
| | x2−16 | | (x−4)(x+4) | |
ma dwa pierwiastki (−5,1), jeden punkt pozornie osobliwy (4) i jeden biegun (−4).
20 paź 20:23
Robert: czyli? sory ale nie potrafie xD
20 paź 20:24
Robert: rozumiem ze one maja nie być w tym przedziale (−4; 4) ? to dlaczego jeden jest?
20 paź 20:26
krystek: Tutaj nie ma mowy o przedziałach , tylko x≠−4 i x≠4
20 paź 20:32
hajtowy: Robert, napisałem Ci rozwiązanie

Wszystko masz rozpisane. Skoro ustalasz dziedzinę : x
2 − 16 ≠ 0 ⇒ x
2 ≠ 16 ⇒ x
2 ≠ −4 ⋀ x
2 ≠
4
To jest Twoją dziedziną.
x ∊ R − { −4; 4 }
Czyli masz cały zbiór liczb rzeczywistych ale za wyjątkiem tych dwóch liczb: −4 i 4. Jeśli to
Ci wyjdzie w rozwiązaniu ( a wyszło ) to odrzucasz, ze względu na to, że tego nie ma w
dziedzinie.
Nie potrafię lepiej wytłumaczyć...
20 paź 20:37
Robert: Czaje

dzięki
20 paź 20:44