oblicz którym wyrazem ciągu arytmetycznego 3.7.11... jest liczba 67
Olek: oblicz którym wyrazem ciągu arytmetycznego 3.7.11... jest liczba 67
20 paź 20:09
krystek: Oblicz wg wzoru
an=a1+(n−1)*r gdzie a1=3 r=4 an=67
20 paź 20:11
Olek: wyszło mi a 11 tylko niewiem czy dobrze
20 paź 20:13
krystek: Przecież możesz sprawdzić czy a11=67
20 paź 20:15
Olek: nie jednak ,a17 mógłbys sprawdzic
20 paź 20:16
krystek: a11=3+(11−1)*4=43 ≠67
20 paź 20:18
Olek: niemoge tego obliczyc dobrze a17 tez nie
20 paź 20:22
krystek: a17=3+(17−1)*4=?
20 paź 20:35