Równanie z parametrem i wartością bezwzględną
maupka: Zbadaj ilość rozwiązań w zależności od parametru p i wyznacz te rozwiązania.
Zrób interpretację graficzną ilości rozwiązań w zależności od p.
|x+2|+|x|=p
Proszę o pomoc, nie mogę sobie poradzić
20 paź 19:59
maupka: Pomoże ktoś? Bo drugi dzień podchodzę do tego zadania i za każdym razem jakieś inne dziwne
wyniki.. Już nie mam zielonego pojęcia co i jak z tym zrobić.
20 paź 20:12
ojj:

dla x< −2 −2≤ x<0 x≥0
f(x)= −x−2−x=
−2x−2 x+2−x =
2 x+2+x=
2x+2
Rysujesz wykres
f(x)przedziałami
0 rozwiązań dla p<2
2 rozwiązania dla p>2
nieskończenie wiele rozwiązań dla p=2
20 paź 20:39
maupka: Dzięki! Tylko może ktoś wie jak na interpretacji graficznej ilości rozwiązań od p zaznaczyć
nieskończoność?
20 paź 20:53
maupka:

Chodzi mi o coś takiego, tylko co zrobić w miejscu p=2?
20 paź 21:05