Wartość bezwzględna.
Emilia.: Rozwiąż równania:
a) IxI+Ix2−xI=0
b)Ix−3I+Ix2−9I=0
20 paź 19:41
Piotr 10: Kiedy suma dwóch nieujemnych wyrażeń wynosi 0 ?
20 paź 19:46
Emilia.: Wtedy kiedy każde z wyrażeń jest równe 0, ale nie wiem jak to rozwiązać.
20 paź 19:53
Piotr 10: IxI=0 ⋀ Ix2−xI=0
i robisz z tego część wspólną
20 paź 19:55
Emilia.: Dzięki.
20 paź 19:59
Saizou : a jak to do ciebie nie przemawia to
lxl+lx2−xl=0
lxl+lx(x−1)l=0
lxl+lxl*lx−1l=0
lxl(1+lx−1l)=0
lxl=0 lub 1+lx−1l=0
x=0
20 paź 20:26
Emilia.: Przemówiło.
20 paź 21:32
Emilia.: Ale dzięki.
20 paź 21:32