Uzasadnij, że....
Mateusz: Uzasadnij, że 1+√2 jest liczbą niewymierną.
20 paź 19:28
AS:
Zakładam,że 1 + √2 jest liczbą wymierną tj
1 + √2 = = p/q
Kwadratuję obie strony
1+ 2*√2 + 2 = p2/q2
2*√2*q2 = p2 − 3*q2
Ponownie kwadratuję
8*q4 = (p2 − 3*q2)2
Lewa strona dla dowolnego q będzie zawsze parzysta.
Przypadek 1
p parzyste , q nieparzyste
Wtedy p2 będzie parzyste , 3*q2 nieparzyste p2 − 3*q2 nieparzyste
i jej kwadrat również nieparzysty.
Nie może zajść równość
Przypadek 2 p nieparzyste , q parzyste
Wtedy p2 będzie nieparzyste , 3*q2 parzyste p2 − 3*q2 nieparzyste
i jej kwadrat również nieparzysty.
Nie może zajść równość
Przypadek 3
p nieparzyste , q nieparzyste
Wtedy p2 będzie nieparzyste , 3*q2 nieparzyste p2 − 3*q2 nieparzyste
i jej kwadrat również nieparzysty.
Nie może zajść równość
Dochodzę do sprzeczności z założeniem
20 paź 20:09
PW: Przypuśćmy, że dla pewnych całkowitych p i q
Oznaczałoby to, że
√2 jest liczbą wymierną, co jak wiadomo nie jest prawdą (jest to fakt
powszechnie znany, możemy z tego skorzystać).
20 paź 23:19
Mila:
x=1+√2
x−1=√2 /2
x2−2x+1=2
x2−2x−1=0
Lewa strona równania jest wielomianem o całkowitych współczynnikach .
Jeśli wielomian posiada pierwiastki wymierne to są podzielnikami (−1)
W(−1)≠0
w(1)≠0
w(1+√2)=1+2√2+2−2−2√2−1=0
(1+√2) jest pierwiastkiem w(x) i nie należy do zbioru liczb wymiernych.
20 paź 23:48