matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calka
jadziaa33:
calka
dx
∫
=
(x
2
+4x+8)
3
20 paź 19:19
jadziaa33:
pomoze ktos?
20 paź 19:31
Krzysiek:
x
2
+4x+8=(x+2)
2
+2 podstawienie: x+2=
√
2
t
1
i korzystasz z gotowego wzoru na całkę typu: ∫
dx
(x
2
+1)
n
albo podstawienie x=tgu
20 paź 19:32
jadziaa33:
x+2 = 2 t no i wychodzi mi
dt
2∫
ale jak sie pozbyc tej 4 przed t?
(4t
2
+4)
3
20 paź 19:40
jadziaa33:
up
20 paź 20:04
Mila:
2
dt
∫
4
3
(t
2
+1)
3
20 paź 21:29