własności prawdopodobieństwa
luna12: Z grupy 20 osób losujemy 4. Oblicz prawdopodobieństwo, że wybierzemy przynajmniej 1 dziewczynę,
jeżeli w grupie jest 12 chłopców.
20 paź 18:49
weronika: | | | | 20! | |
Ω = | = |
| = 4845 |
| | | (20−4)!*4! | |
A − zdarzenie polegające na wylosowaniu przynajmniej 1 dziewczyny
(mogą być też 2, 3 lub 4, więc lepiej zastosowac prawdopodobienstwo przeciwne)
A' − zdarzenie polegające na wylosowaniu 4 chłopców
| | | | 12! | |
A'= | = |
| = 495 |
| | | (12−4)!*4! | |
P(A) = 1 −
4954845 = 1 −
33323 =
323323 −
33323 =
290323
20 paź 20:42
Janek191:
@Weronika − stosujesz błędną symbolikę !

Ω − przestrzeń zdarzeń elementarnych , a nie liczba
Powinno być :
I Ω I =
I A ' I =
20 paź 21:08