[Studia] Wyrażenie z liczbą zespoloną do potegi
mark07: Mam do obliczenie wartość wyrażenia z 2 liczbami zaspolonomi. Z czego jedna wygląda tak:
π
(1+i ctg
)12
24
Nie wiem jak sie za to zabrać, gdy część urojona jest funkcją trygometryczną. Jak to
przekształcić na postać trygonometryczną? Prosze o jakieś wskazówki, bo utkłem już na module.
20 paź 18:45
Sławek:
1
r = |z| =√12 + ctg2(π/24) =
sin(π/24)
1
z =
(sin(π/24) + i cos(π/24))
sin(π/24)
Postać trygonometryczna wygląda tak
z = r (cosφ + i sinφ)
φ należy wyznaczyć z układu równań
cosφ = sin(π/24)
sinφ = cos(π/24)
wyznaczoną wartość wstawić do wzoru z = r (cosφ + i sinφ)
i wykonać potęgowanie korzystając ze wzoru Moivre'a