rowniania i nierownosci
zenosław: rozwiąz rownianie
a) √2x+5 + √x−1 = 8
b) √2x−7 * √x−4 = x−2
20 paź 18:17
zenosław: pomoze ktos? potrzebuje tych przykladow, zeby wiedziec jak rozwiazywac inne
20 paź 18:28
bezendu:
Najpierw to ustal dziedzinę..
20 paź 18:29
zenosław: ustalilem, co dalej − jakie przypadki rozważać?
20 paź 18:32
Antek: b) √a*√b=√a*b i potem co pod pierwiastkiem jakie ma byc ?
Potem mozesz podniesc obie strony do kwadratu
20 paź 18:32
zenosław: a) D=[1+∞)
b) D=[4,+∞)
20 paź 18:33
Antek: no to b) (√(2x−7)(x−4))2=(x−2)2
(2x−7)(x−4)=x2−4x+4 i jedziesz dalej
po rozwiazaniu sprawdzasz z dziedzina
20 paź 18:37
zenosław: a a)?
20 paź 18:46
zenosław: ehh ja nie mam pomyslu jak rozwiazać a) to sie nie dziwie, ze inni tez nie maja

a szkoda
20 paź 19:09
hajtowy: Podnieś do kwadratu.
(2x+5)+(x−1)=64
3x+4=64
3x=60
x=20
Tyle
20 paź 19:11
hajtowy: No i pamiętaj o dziedzinie
20 paź 19:12
zenosław: po co sie bierzesz za zadanie jak nie potrafisz podnosic do potegi a+b?
20 paź 19:19
zenosław: (a+b)2 = a+2ab+b2
a w twoim przypadku a2+b2
20 paź 19:19
damn: Jak podnosisz do kwadratu wyrażenie to musisz zastosować wzór skróconego mnożenia, więc to tak
nie działa
20 paź 19:20
Antek: a) po wyznaczeniu dziedziny
√2x+5=8−√x−1/2
2x+5=64−16√x−1+(x−1)
16√x−1=−2x−5+64+x−1
16√x−1=−x+58 i znowu obie strony do kwadratu wiec licz dalej i sprawdz jeszce obliczenia czy
sie nie pomylilem
20 paź 19:41
zenosław: wyszła mi delta rowna 123904 − coś zle robimy he he
tu musi byc jakis inny sposob bo ogromne liczby sie tworza
20 paź 20:34
zenosław: x = 10 tak ma wyjsc w a) ( z odpowiedzi )
20 paź 20:35
zenosław: pomoze ktos? juz 3 godziny nie moge ruszyc z miejsca przez to
20 paź 20:48
Antek: Nie pomylilem sie wychodzi z tego x=10 i x=362
(16√x−1)2=256(x−1)
(−x+58)2=(x−58)2=x2−116x+3364
czyli 256(x−1)=x2−116x+3364 teraz licz
Przeciez nikt nie powiedzial z emaja wychodzic same bardzo ladne liczby
Bo co jak wyjdzie np √27 to juz jest zle ?
20 paź 21:09
zenosław: wiem, że z delty Δ=123904 wyjdzie x1 = 362 i x2 = 10 ale sęk w tym, że nie wolno używać
kalkulatora a tutaj trzeba np. liczyc pierwiastek z 123904
20 paź 21:11
Antek: jak to nie wolno uzywac kalkulatora przy tak duzych liczbach. Kogos tu poj.........o calkowicie
. Nikt nie bedzie siedzial i liczyl pierwiastka z tak duzej delty. zwlaszcza ze nawet sie to
rownanie nie skroci
Nikt przy takich zadaniach nie bedzie siedzial i liczyl pierwiastek z delty z ewzoru
(a+b+c)2
20 paź 21:17
Hajtowy: Tu nie potrzeba kalkulatora by sobie obliczyć pierwiastek z Δ, wystarczą umiejętności z
gimnazjum.
123904 | 2
61952 | 2
30976 | 2
15488 | 2
7744 | 2
3872 | 2
1936 | 2
968 | 2
484 | 2
242 | 2
121 | 11
11 | 11
1
No więc masz 10 dwójek oraz dwie jedenastki
Z czego masz 5 par dwójek i parę jedenastek a z tego wynika, że :
√Δ=
2 * 2 * 2 * 2 * 2 * 11 = 352
Żaden kalkulator Ci nie jest potrzebny
20 paź 21:18
Antek: I ile czasu straciles zeby to policzyc? Bedziesz mial czas na sprawdzianie ? watpie
20 paź 21:20
Hajtowy: 3 minutki Cię nie zbawią

Poza tym nie rozumiem nauczyciela który nie pozwala używać kalkulatora na matmie, jakiś
nienormalny musi być
20 paź 21:22
Antek: ja napisalem post o 20.17 a Ty 0 20.18 i jedna minute CI to zajelo Tak?
20 paź 21:22
Hajtowy: Nie i nie kłóć się

Kij z jego nauczycielem
20 paź 21:24
Antek: 3 minuty jak dobrze liczy moze starczy . Poza tym zgdzam sie z Toba w kwestii uzywania
kalkulatora prostego
20 paź 21:25