prawdopodobieństwo - dowód
gosia: proszę o pomoc w udowodnieniu,że:
P(A∩B) = P(A) +P(B) −1
potrafię udowodnić, gdy mam wiedzę, że jedno zdarzenie musi zajsć i oba się wykluczają ale bez
takich informacji już niestety nie
20 paź 18:05
PW: Zadanie zapewne nie polega na udowodnieniu fałszywej generalnie równości
P(A∩B) = P(A) +P(B) −1.
Raczej idzie o to, kiedy (dla jakich A i B) spełniona jest ta równość. Stanie się proste,
gdy zapiszesz ją w równoważnej postaci
P(A)+P(B)−P(A∩B)=1,
a więc (po lewej jest prawdopodobieństwo sumy zbiorów) ...
20 paź 22:01