Antek: TUtaj samego
√3 sie nie pozbedziesz
Musisz pomnozyc licznik i mianownik tego wyrazenia przez (
√3+1) czyli bedzie tak
| 2−√3) | | √3+1 | | (2−√3)(√3+1) | |
| * |
| = |
| |
| √3−1 | | √3+1 | | (√3−1)(√3+1) | |
Widzisz teraz w mianowniku wzor skroconego mnozenia a
−b
2=(a−b)(a+b) gdzie a=
√3 i b=1
To teraz dokoncz ten przyklad
jesli masz pierwiastki kwdaratowe i w takiej postaci (
√a−b) (
√a+b) a−
√b lub a+
√b to
korzystasz ze wzoru a
2−b
2 teraz jesli masz w mianowniku z e znakiem (−) to mnozysz ze
znakiem (+) i odwrotnie
Teraz dokancz ten przyklad