czemu tak:
kamczatka: czemu tak:
czemu jest potem 17*2
46 dzielone przez 2 ?
20 paź 17:44
20 paź 17:47
kamczatka: aha dzięki.
20 paź 17:52
Saizou : albo jakby
Eta tłumaczyła
16*

+1*

=17
20 paź 17:55
Antek: Korzystasz z takiej wlasnosci dzialan na liczbach rzeczywistych jak wyciaganie wspolnego
czynnika przed nawias
Jesli mamy tak a*b+a*c to a(b+c) jesli masz odejmowanie to tam gdzie jest znak (+) to
piszsesz (−)
Rozpiszemy tylko sam licznik
16*246+246 −−−−− mozemy to rozpisac tak zeby skorzystac z tego wzoru
16*246+246*1
Wspolny czynnik to 246 wiec wyciagamy go przed nawias i mamy 246(16+1)=246*17
=17*246
Mozesz tak zapisac bo mnozenie jest przemienne a*b=b*a
20 paź 17:59
kamczatka: dobra już wiem o co chodzi dzięki.
20 paź 18:03