matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Analiza, kes zbioru
Krzysztof:
Wyznacz kresy zbioru:
n
A={
: k,n∊ℕ, k,n ≥1 }
kn + 3
20 paź 17:35
Krzysztof:
Wiem, ze n< kn +3 co oznacza, ze inf A= 0? Czy musze to udowadniac? Co z supremum, pomoże ktoś ?
20 paź 19:37
Trivial:
n
1
=
kn+3
k + 3/n
1
dla k→∞,
→ 0 = infA
k + 3/n
1
dla n→∞, k = 1:
→ 1 = supA
k + 3/n
20 paź 20:15