Witam
Trygonometria
Budynek w kształcie prostopadłościanu o wymiarach 12m x 10m x 5m przykryto dachem dwuspadowym o
kącie nachylenia do poziomu równym 35 stopni
a) znajdź wysokość budynku naliczoną do szczytu dachu.
b) o ile procent wysokość poddasza jest mniejsza od wysokości budynku liczonej do szczytu
dachu?
kompletnie tego nie rozumiem z góry meega dzięki

| h | ||
tg35= | →h=5*tg35≈3,5 | |
| 5 |
| 3,5 | |
*100%≈41% | |
| 8,5 |
Z tego co zrozumiałem: ctg35 = 5h H=h+5. Resztę znajdziesz sam.
Pozdrawiam Martynkę.
jeszcze trzeba 100−41=59%
pozdrawiam karolina