Dla jakiego m, dwa różne pierwiastki równiania
weronika: Dla jakiego m dwa różne pierwiastki równania (4m−1)x
2−8mx+4=0
spełniają warunek
1x1 +
1x2 > 1
Nie wiem dlaczego w nierówności warunku pokazują sie minusy. Nie ma ich tam. Proszę by ktoś
sprawdził, czy dobrze to rozwiązałam. Dziękuje

△ > 0 ∧
1x1 +
1x2 > 1
△= (8m)
2 − 4*(4m−1)*4 = 64m
2 − 32m +16
64m
2 − 32m +16 > 0 /16
4m
2 − 2m +1 > 0
brak pierwiastków, m∊R
1x1 +
1x2 > 1
x
1 + x
2 =
−ba
4m−18m > 0
4m−18m > 0 /8m
4m−1> 0
m >
14
m∊(
14,
∞)