matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zad z parametrem
IIIgOOOr:
DLa jakich wartości parametru m pierwiastki x
1
, x
2
równania 2x
2
− 8mx + 4 = 0 spełniaja warunek 2x
1
− x
2
= 2
20 paź 17:05
Piotr 10:
2x
1
− x
2
=2 x
2
=2x
1
−2 1
0
Δ>0
b
2
0
x
1
+x
2
= −
a
b
x
1
+2x
1
− 2= −
a
c
3
0
x
1
*x
2
=
a
c
x
1
*(2x
1
−2)=
a
W drugim warunku wyznacz x
1
, potem wyznaczysz x
2
20 paź 18:04