prawdopodobieństwo
Emila: Wiedząc że P(a)= 0,55 i P(b)= 0,8 i a∪b jest zdarzeniem pewnym, oblicz; a) p(a∩b b) p(a/b)
20 paź 17:05
Janek191:
P( A ) = 0,55
P( B ) = 0,8
P( A ∪ B ) = 1
a) Korzystamy z wzoru : P( A ∪ B) = P( A ) + P (B ) − P( A ∩ B)
więc
P( A ∩ B ) = P( A ) + P( B ) − P( A ∪ B) = 0,55 + 0,8 − 1 = 0,35
===================================================
b)
| | P( A ∩ B) | | 0,35 | | 35 | | 7 | |
P( A \ B ) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P( B) | | 0,8 | | 80 | | 16 | |
=========================================
20 paź 18:24
Janek191:
P( A ) = 0,55
P( B ) = 0,8
P( A ∪ B ) = 1
a) Korzystamy z wzoru : P( A ∪ B) = P( A ) + P (B ) − P( A ∩ B)
więc
P( A ∩ B ) = P( A ) + P( B ) − P( A ∪ B) = 0,55 + 0,8 − 1 = 0,35
===================================================
b)
| | P( A ∩ B) | | 0,35 | | 35 | | 7 | |
P( A \ B ) = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | P( B) | | 0,8 | | 80 | | 16 | |
=========================================
20 paź 18:25