Wykaż za pomocą twierdzenia
Aga03031: Aga03031: Wykaż za pomocą twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu, że
liczba a=3√5 jest niewymierna. Prosze o dokładną rozpiskę tego zadania
20 paź 17:03
Mila:
x=3√5 /3
x3=5
W(x)=x3−5 wielomian o całkowitych współczynnikach.
Jeżeli W(x) posiada pierwistki wymierne to są one podzielnikami liczby 5
W(1)≠0
w(−1)≠0
w(5)≠0
w(−5)≠0 żadna z liczb:1,−1,5,−5 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu
w(3√5)=(3√5)3−5 =5−5=0
3√5 jest pierwiastkiem wielomianu i nie należy do zbioru liczb wymiernych.
20 paź 18:07