ławte równanie ;)
span: mógłby ktoś zilustrować mi równanie x*y=2*y. bo jest ławte ale nie chce się pomylić
20 paź 17:01
PW: No to łatwe, czy nie wiesz?
20 paź 17:05
span: nie wiem jak zaznaczyć w układzie
20 paź 17:07
PW: Czyli rozwiązanie algebraiczne znasz? Podaj je, to wyjaśnię jak narysować.
20 paź 17:19
span: xy−2y=0
y(x−2)=0
y=0 lub x=2
20 paź 17:22
PW: Świetnie, w takim razie należy sobie uzmysłowić, że jest to równanie dwóch zmiennych x i y, a
więc rozwiązanie
y=0
należy traktować jako zbiór wszystkich takich par (x,y), w których y=0 (oś OX),
zaś rozwiązanie
x=2
jako zbiór wszystkich takich par (x,y), w których x=2 (prosta wystawiona prostopadle do osi OX
w punkcie x=2).
Spójnik "lub" oznacza, że rozwiązaniem jest suma tych dwóch prostych. (nie punkt, w którym
się przecięły).
Nie byłoby wątpliwości, gdybyśmy nabrali nawyku pisania
y=0 ∧ x∊R
zamiast tylko y=0.
20 paź 17:30
span: dzięki bardzo.
20 paź 17:33