Funkcja kwadratowa
bezendu:
Podaj wzór i naszkicuj wykres funkcji f przyporządkowującej każdej wartości parametru m, dla
której istnieją dwa różne pierwiastki równania x
2+2x+m=0, iloczyn pierwiastków tego równania.
20 paź 16:33
Godzio:
Dziedzin dla m:
Δ > 0
Funkcja zmiennej m:
| | m | |
f(m) = m (x1x2 = |
| = m ) |
| | 1 | |
20 paź 16:38
Godzio: Dziedzina*
20 paź 16:38
bezendu:
4−4m>0
−4m>−4
4m<4
m<1
m∊(−∞,1)
I co dalej ?
20 paź 16:44
Godzio:
No i rysujesz funkcję f(m) = m w przedziale (−
∞.1)
20 paź 16:45
bezendu:
Wyznacz te wartości parametru m dla których równanie x2+mx+9 ma dwa rozwiązania mniejsze od −1
Δ>0 i co jeszcze w założeniach napisać ?
20 paź 16:47
Godzio:
Narysuj przykładowy wykres takiej funkcji, i zobacz co musi być spełnione, żeby to zachodziło
20 paź 16:48
bezendu:

dla m=−7
20 paź 16:52
Godzio:
No dobra, i teraz jak ta "−1" wpływa na wykres ?
20 paź 17:03
bezendu: Dla m=−1 to równanie nie będzie miało pierwiastków ?
20 paź 17:07
Godzio:
Nie za bardzo o to mi chodziło, zaraz pokażę (sory, że tak późno odpisuje, ale sporo rzeczy mi
się naschodziło

)
20 paź 17:47
Godzio:
Niestety wykres mi nie chciał się wygenerować poprawnie, więc na razie masz same warunki:
Δ ≥0
f(−1) > 0
xw < −1
20 paź 17:56
bezendu:
Godzio nic nie szkodzi

Czemu Δ≥0 a nie Δ>0 ?
20 paź 17:57
Godzio: " dwa rozwiązania "
Nic nie pisze, że mają być różne
20 paź 18:17
bezendu:
Godzio jak miałbyś jeszcze chwilkę to rzuć okiem
| | ⎧ | y=6x+m | |
| Dla jakich wartości parametru m układ równań | ⎩ | y=3x2−1 | ma jedno rozwiązanie
|
6x+m=3x
2−1
3x
2−6x−m−1=0
Δ=0
36−12(−m−1)=0
36+12m+12=0
12m=−48
m=−4
ok ?
20 paź 18:24
Piotr 10: Dla mnie we wcześniejszym zadaniu powinna być delta większa od zera.
Bo jak mamy nawet pierwiastek dwukrotny to traktujemy go jako jeden a nie jako 2.
A w poleceniu jest napisane, że ''dwa rozwiązania''. Ale wiem, że to różnie jest odbierane,
była chyba nawet dyskusja o tym na forum jakiś czas temu
20 paź 18:28
Piotr 10:
20 paź 19:00