Wyznacz reszte z dzielenia wielomianu..
weronika: Wielomian W(x) przy dzieleniu przez x−2, x−3, x−4 daje odpowiednio reszty 4, 3 i 2. Wyznacz
resztę z dzielenia W(x) przez Q(x)=x3−9x2+26x−24. Proszę o pomoc.
20 paź 16:18
bezendu:
W(2)=0
Q(x)=(x−2)(x−3)(x−4)
W(2)=(2−2)(2−3)(2−4)*P(2)+4a+2b+c=4
W(3)=(3−2)(3−3)(3−4)*P
2(3)+9a+3b+c=3
W(4)=(4−2)(4−3)(4−4)*P
3(4)=16a+4b+x=2
4a+2b+c=4
9a+3b+c=3
16a+4b+x=2
rozwiąż układ z 3 niewiadomymi
20 paź 16:25
PW: bezendu, nie rozumiem skąd wziąłeś
Q(x) = (x−2)(x−3)(x−4).
przecież Q(x)=x3−9x2+26x−24, nie dzieli się przez (x−3) ani przez (x−2),
20 paź 16:41
weronika: doszłam do tego momentu z układem i się zatrzymałam, czy z wielomianem Q(x) nic nie robić? nie
bardzo rozumiem Twój zapis.
Czy dobrze to napisałam?
W(x)= (x−2)(x−3)(x−4) * Q(x) + R(x)
20 paź 16:43
bezendu:
Jak to nie W(2)=0
23−9*22+26*2−24=0
20 paź 16:45
bezendu:
Tam u mnie powinno być
4a+2b+c=4
9a+3b+c=3
16a+4b+c=2
20 paź 16:53
Vładimir martwy terrorysta: rozwiązuje to samo zadanie, tylko nie zrozumiałem
skąd te współczynniki przy zmiennych a,b,c w równaniu się wzieły.
jak on to wyliczył?
np w linijce 4a+2b+1c, jak to wyliczyć bo nie załapałem.
19 paź 15:46