Szeregi
Szprot: Obliczyć sumę szeregu
Tutaj wiedziałbym jak zrobić gdyby nie to − 2 w liczniku.
b) e
(−nx)
Tutaj kompletnie nie mam pojęcia.
oczywiście Szeregi od n=1 do Nieskończoności
20 paź 16:02
wredulus_pospolitus:
| 3n+2 − 2 | | 9*5 | | 3 | | 5*2 | |
| = |
| ( |
| )n − |
| |
| 5n−1 | | 1 | | 5 | | 5n | |
i działasz
20 paź 16:05
wredulus_pospolitus:
e(−nx) <−−− szereg potęgowy jak dla mnie to jest ... masz kryteria ... 'działaj'
20 paź 16:06
Szprot: nie miałem żadnych kryteriów. Żadna wskazówka mi nie pomogła niestety. co to podpunktu a) to
doszedłem do tego ale co dalej? jak wyciągnąć to wszystko przed znak Sigmy i zostawić tylko to
z n?
20 paź 17:13
Szprot: up
20 paź 18:02
Szprot: Proszę o pomoc
20 paź 19:36
Szprot: Proszę o pomoc vol.2
20 paź 19:55
Trivial:
| | 1 | |
Znasz wzór ∑0..∞ xn = |
| ? |x| < 1. |
| | 1−x | |
20 paź 19:56
Szprot: Nie ale chyba się przyda, dziękuję!
20 paź 19:58
Trivial: Pamiętaj tylko że ten szereg jest od 0, a nie od 1.
20 paź 19:59