Fizyka
smerf:

Ile potrzeba powietrza (objętość) by tłok przesunął się o daną odległość?
Dane jest ciśnienie pracy tego tłoka oraz wszystkie średnice.
Jeśli mógłbym prosić tylko o wskazówkę z jakiego prawa skorzystać, w jakim kierunku pójść.
20 paź 15:59
wredulus_pospolitus:
Grunt to znać wzory i potrafić je wykorzystać ... nieprawdaż

20 paź 16:02
wredulus_pospolitus:
wskazówka:
musisz obliczyć ... jaka będzie konieczna siła 'wyporu' aby podnieś tłok na taką a taką
wysokość
20 paź 16:03
smerf: Prawdaż, prawdaż. Dziękuję za wskazówkę.
Stosując wzór na siłę wyporu:
Fw=ρgV
i mając dane gęstość powietrza, przyspieszenie ziemskie oraz objętość nad/pod tłokiem obliczam
siłę wyporu.
Następnie mając tę siłę obliczam wykonaną pracę przez układ W=Fs, mnożąc obliczoną wcześniej
siłę oraz przesunięcie. Natomiast by uzyskać objętość potrzebną do przesunięcia dzielę
obliczoną pracę przez ciśnienie pracy V=W/p?
Bardzo bym prosił o weryfikację.
20 paź 16:55
smerf: Mógłbym prosić o ocenę rozwiązania?
20 paź 19:19
smerf: Mogę jeszcze raz prosić o analizę mojego rozwiązania?
20 paź 21:24
smerf: Nie trzeba liczyć siły wyporu. Wystarczy skorzystać z równania przemiany adiabatycznej
p1V1=p2V2.
21 paź 22:13