Wyrażenie (1+x)(2x-5) - (5-2x)(x-2) ma postać iloczynową?
filip: Wyrażenie (1+x)(2x−5) − (5−2x)(x−2) ma postać iloczynową?
Pomoże ktoś?
20 paź 15:42
jakubs: o to Ci chodzi?
(2x−5)(2x−1)
20 paź 15:44
filip: A wytłumaczysz, jak do tego doszedłeś?
20 paź 15:46
hajtowy: Wymnóż to sobie.
Δ=64
√Δ=8
Stąd też postać jaką napisał jakubs

2x−5)(2x−1)
20 paź 15:51
jakubs: Wymnażam nawiasy i następnie odejmuje je od siebie i wychodzi 4x
2−12x+5
| | 1 | | 5 | |
Liczę Δ wyznaczam miejsca zerowe x1= |
| x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
I wyznaczam postać iloczynową funkcji kwadratowej.
20 paź 15:52
filip: f(x)=a(x−x1)(x−x2)
więc dlaczego jest (2x−5)(2x−2)
20 paź 15:58
filip: (2x−5)(2x−1) *
20 paź 15:59
20 paź 16:00