matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ma ktoś pomysł ?
Jarek:
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym, o krawędzi podstawy długości a, przekątna nachylona jest do ściany bocznej pod kątem α. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa.
20 paź 15:35
Vizer:
a
sinα =
D
a
D =
sinα
a
2
b
2
=
− 2a
2
sin
2
α
a
2
b =
√
− 2a
2
sin
2
α
a
2
V = a
2
*
√
− 2a
2
sin
2
α
a
2
P
c
= 2a
2
+ 4 * a *
√
− 2a
2
sin
2
α
a
2
Pierwiastek obejmuje całe wyrażenie (
− 2a
2
)
sin
2
α
20 paź 15:58