jak to rozłożyć?
kwiatuszek: a) 4x2−25
b) 9x2−4
20 paź 15:15
jakubs: A co tu chcesz rozkładać ? Może podaj treść zadania to w czymś pomożemy
20 paź 15:16
Lili9: a) 4x2= 25
x2=25/4
x=5/2
b) 9x2=4
x2=4/9
x=2/3
20 paź 15:17
john: o to chodzi?
(a + b)(a − b) = a2 − b2
(2x + 5)(2x − 5) = (2x)2 − 52 = 4x2 − 25
20 paź 15:18
kwiatuszek: nie no bo mam zapisać wyrażenie w jak najprostszej postaci i w jednym z ułamków w mianowniku (w
2 przykładach własnie) mam takie cudo i juz nie wiem jak mam rozłożyć to na dwa czynniki,
chodzi mi o takie coś, że jak mam np x2−1 to bd (x−1)(x+1)
20 paź 15:18
kwiatuszek: czyli to driugie bd (3x−2)(3x+2)?
20 paź 15:20
kwiatuszek: no tak...ech dziękuję

nie myślę już dziś
20 paź 15:20
jakubs: Tak
20 paź 15:20
hajtowy: a) (2x−5)(2x+5)=0
b) (3x−2)(3x+2)=0
20 paź 15:21
kwiatuszek: | | 1 | | 2 | | 4 | |
kurcze, a jak obliczyć to? |
| − |
| − |
| w sensie do |
| | 2x2+5x | | 25−10x | | 4x2−25 | |
najprostszej postaci...
20 paź 15:32
jakubs: 1 mianownik x(2x+5)
2 mianownik 5(5−2x)=−5(2x−5)
3 mianownik (2x−5)(2x+5)
20 paź 15:38
kwiatuszek: no to to już mam, tylko że nie wychodzi mi dobrze....
20 paź 15:44