Rozwiąż równania
IIIgOOOr: Pomoze ktoś
| | x | | √x | |
a) log100x−log |
| =log |
| |
| | x−1 | | 2 | |
| | log8 | | 4 | | 27 | |
b) |
| =( |
| )x*( |
| )x−1 |
| | log4 | | 9 | | 8 | |
c) log
4(x+12)*log
x2=1
20 paź 15:11
john: c) nie wiem, czy dobrze, ale spróbuję
1. Dziedzina
2.
| | log42 | |
log4(x + 12) * |
| = 1 /* log4x (mogę tak? log4x nie może być zerem bo x nie |
| | log4x | |
może być 1)
log
4(x + 12) * log
42 = log
4x
log
4√x + 12 = log
4x
√x + 12 = x /*
2 (chyba mogę, bo x > 0)
x
2 − x − 12 = 0
x = 4
20 paź 15:44
john: b) może tędy droga:
| | 2 | | 2 | |
log48 = ( |
| )2x * ( |
| )−3)x − 1 |
| | 3 | | 3 | |
| 3 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| = ( |
| )2x * ( |
| )−3x * ( |
| )3 |
| 2 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
( |
| )−1 * ( |
| )−3 = ( |
| )2x * ( |
| )−3x |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
teraz nie wiem, ale chyba można po prostu porzucić podstawy
20 paź 16:18
hajtowy: w b) tak na końcu
−4=−x
x=4
20 paź 16:23
IIIgOOOr: john nie wiem czy mozan tam mnozyc przez log4x..
20 paź 16:45
Godzio:
c) Ok, ja bym napisał jednak x = 4 lub x = −3, ale x = −3 odrzucamy bo nie należy do dziedziny.
20 paź 16:47