rozwiąż nierówność
Błażej S.: rozwiąż nierówność
a) x(x+6)≤3(4x−3)
b)−2x2+5(x+1)<2(x+2)−3x(x−1)
20 paź 15:11
IIIgOOOr: a) jak wymnozysz nawias i zacznisz liczyc to wychodzi x2+2x+3≤0. porownujesz to do zera i
liczysz delte ktora jest mniejsza od zera rysujesz to na wykresie czyli parabola jest nad osia
x czyli rozwiazaniem jest zbior pusty
20 paź 15:15
IIIgOOOr: zle zle zle nie czytaj tego co napisalem nie zauwazylem trojki przed drugim nawiasem
20 paź 15:16
hajtowy: a) x
2+6x ≤ 12x−9
x
2−6x+9 ≤ 0
Δ=36−36=0
Odp. x ∊ {3}
b) −2x
2+5x+5 < 2x+4−3x
2+3x
x
2+1<0
20 paź 15:17
hajtowy: b) x2 < −1
sprzeczne
20 paź 15:18
IIIgOOOr: jk obliczysz to wychodzi x
2−6x+9≤0. no i teraz porownujesz do zera lizysz delte ktora sie
| | −b | |
rowna 0 czyli masz jeden pierwiastek = |
| = 3. czyli x ∊{3} |
| | 2a | |
20 paź 15:18
IIIgOOOr: no juz mnie ktos uprzedzil
20 paź 15:19
hajtowy:
20 paź 15:19