Zamienianie na wzory viete'a
qwerty: Witam,
w celu rozwiązania zadania muszę przekształcić wyrażenie na wzory viete'a i nie wiem do końca
jak to zrobić.
√x14+x24>7
20 paź 14:59
PW: x14+x24 = (x12+x22)2−2x12x22 = ((x1+x2)2−2x1x2)2−2x12x22
20 paź 15:20
qwerty: Dziękuję za pomoc

poprawne i logiczne rozwiązanie, aczkolwiek sam bym raczej tego nie
obliczył.
20 paź 15:25
qwerty: Aha, i jeszcze jedno, dobrze to podstawiłem?
2x12x22= 2(ca)2
20 paź 15:37
xa: Ja również mam takie zadanie i jak się później podstawi wzory viete'a to wychodzi m4 i
trzeba to zastąpić np. t2 obliczyć i z powrotem podstawić?
20 paź 15:46