Równanie kwadratowe, sprawdzenie zadania .
blablak: Rozwiąż równanie x(x−3) = 2(5x+11)
więc tak:
x2 − 3x = 10x + 22
x2 − 3x − 10x − 22 = 0
x2 − 13x − 22 = 0
Δ = b2 − 4ac
Δ = (−13)2 − (4*1*(−22))
Δ = 257
i potem liczę to ze wzorów na x1, x2 ? Chciałbym tylko, żeby ktoś to sprawdził i skorygował
błędy, który wydaje mi się, że gdzieś się wkradł .
20 paź 13:43
ICSP: Jak na razie jest dobrze. Licz pierwiastki
20 paź 13:44
blablak: x1 = −b−√Δ / 2a
x1 = 13−√257 / 2
x2 = −b+√Δ / 2a
x2 = 13+√257 / 2
I to wszystko ?
20 paź 13:47
ICSP:
20 paź 13:48
blablak: To dzięki wielkie za pomoc . Myślałem że robię jakiś błąd bo pierwiastek troche dziwny, ale
widać nie.
20 paź 13:49