Pomóżcie! Już wrzucałem to zadanie i dostałem odp ale dalej nie mogę rozwiązać..
Pomocy2....:
20 paź 12:59
Rafał28: A jaka treść zadania?
20 paź 13:00
Pomocy2....: | | 10x + 10−x | |
rozwiąż: |
| = 5 |
| | 10x − 10−x | |
20 paź 13:03
Kaja: a ta kreska przy 10 w liczniku i mianowniku to co oznacza?
20 paź 13:06
Pomocy2....: to jest potęga, tam jest do potęgi −x
20 paź 13:08
Bizon:
oj ... Panie Ryba
20 paź 13:09
Bizon:
wczorajsze wskazówki nie wystarczyły?
Chcesz gotowca?
20 paź 13:09
Pomocy2....: Twoje wskazówki były dla mnie nie zrozumiałe
20 paź 13:10
wredulus_pospolitus:
Bizon −−− głupie pytanie zadajesz ... oczywiście że chce gotowca ... najlepiej od razu
przepisanego na kartkę, co by się męczyć nie musiał pisząc
20 paź 13:11
Pomocy2....: wreduluspospolitus −−− co za głupi wniosek... oczywiście że nie chce gotowca... tylko
wskazówki(którą zrozumie) jak rozwiązać to zadanie
20 paź 13:14
Rafał28:
Panowie każdy ma prawo założyć tu temat i prosić o pomoc matematyczną.
Ułamek pomnóż przez 10x a następnie podstawienie t = 10x.
20 paź 13:22
Pomocy2....: okej, dzięki

a jeszcze jedno mam pytanie: jak mam coś takiego 10
−2x − 10
2x = 5 i chcę
wyłączyć przed nawias 10
2x to co mi zostanie z pierwszego?
20 paź 13:31
krystek: 10−4x
20 paź 13:32
Rafał28:
10−x * 10x = 1
20 paź 13:33
krystek: podstaw 102x=t
20 paź 13:34
Pomocy2....: a jakieś założenie odnośnie t?
20 paź 13:58
Rafał28:
Jeżeli t = 10x to z własności funkcji wykładniczej mamy t>0.
20 paź 13:59
Pomocy2....: no to coś źle liczę bo t mi wychodzi ujemne...
20 paź 14:01
Rafał28:
Napisz jaki ci wychodzi ułamek po wymnożeniu 10x.
20 paź 14:15
20 paź 19:02
Rafał28:
Poprawnie tak:
Podstawienie t = 10
x
20 paź 19:20
Pomocy2....: i t=1?
20 paź 19:24
Pomocy2....: a x=0?
20 paź 19:25
Rafał28:
"i t=1?"
Nie, t=10x
20 paź 19:29
Pomocy2....: | | t2 + 1 | |
no ale potem z podstawienia, mam |
| = 5 i teraz co? mnożę stronami? |
| | t2 − 1 | |
20 paź 19:31
Rafał28: Dokładnie tak, tylko pamiętając, że t>0 i t2−1≠0
20 paź 19:36
Pomocy2....: i mi wychodzi że t = 1 i t = −1 co jest sprzeczne z założeniami
20 paź 19:38
Rafał28:
Ajj moja pomyłka, przepraszam
Sprowadzamy do wspólnego mianownika (t
2 − 1)
20 paź 19:45
Rafał28:
Po sprowadzeniu i redukcji w liczniku wtedy założenia t>0, t2−1≠0 i można wymnożyć mianownik.
20 paź 19:46
Pomocy2....: ej no naprawdę, cały czas mi wychodzi to samo...
20 paź 19:51
Rafał28: | t2 + 1 | | 5(t2−1) | |
| − |
| = 0 |
| t2 − 1 | | t2−1 | |
20 paź 19:52
Pomocy2....: faktycznie! zapomniałem zmienić znak.... dobra, DZIĘKI WIELKIE! w końcu się udało
20 paź 19:57
Rafał28: To jeszcze nie koniec tego zadania
20 paź 19:58
Pomocy2....: wiem, wiem

ale dalej już samo poleci
20 paź 20:00