Zadanie z wariancji. Proszę o szybką pomoc :)
SP: Wiadomo, że wariancję zestawu danych x
1 , x
2 , ... , x
n możemy obliczyć ze wzoru :
| | ( x1 − xśr )2 + ( x2 − xśr )2 + ... + ( xn − xśr )2 | |
(1) δ2 = |
| |
| | n | |
lub ze wzoru:
| | ( x1 )2 + ( x2 )2 + ...+ ( xn )2 | |
(2) δ2 = |
| − ( xśr )2 |
| | n | |
gdzie x
śr jest średnią arytmetyczną liczb x
1 , x
2 , ... , x
n .
Udowodnij, że wzory (1) i (2) są równoważne.
20 paź 12:55
wredulus_pospolitus:
iiii

a jakiej od nas "pomocy" oczekujesz
20 paź 12:57
PW: No żeby zamiast zajrzeć do podręcznika mógł przeczytać tutaj. O ruszeniu głową nie mówię.
20 paź 12:59
SP: w jaki sposób z pierwszego wzoru przejść do drugiego ? NIe wiem od czego zacząć, później już
powinnam sobie poradzić
20 paź 12:59
PW: Zrób najpierw dowód dla n=2, potem dla n=3 i zobaczysz, że dla dowolnego n niczym się nie
różni, to zwykłe podnoszenie do kwadratu.
20 paź 13:01
wredulus_pospolitus:
wskazówka ... indukcja matematyczna
20 paź 13:02
wredulus_pospolitus:
I na przyszłość Studencie słowo "szybką" w różnych odmianach, czy też jego synonimy, z
pewnością NIE DZIAŁAJĄ na korzyść podającego zadanie
20 paź 13:03
SP: Na przyszłość spróbuj pomóc a nie krytykować, bo po to stworzono tę stronę. Dzięki za radę.
20 paź 13:14
SP: Nie mogę udowodnić tego w ten sposób. Muszę przekształcić pierwsze równanie w taki sposób, żeby
otrzymać drugie
20 paź 13:17
PW:
| | x12−2x1xśr+xśr2+x22−2x2xśr+xśr2 | |
|
| = |
| | 2 | |
| x12+x22 | | 2xśr(x1+x2) | | 2x{śr}2 | |
| − |
| + |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | x12+x22 | | x12+x22 | |
|
| −2xśrxśr+xśr2 = |
| −2xśr2+xśr2 = |
| | 2 | | 2 | |
A teraz pomyśl − jak zmieni sie dowód, gdy w mianowniku będzie 3, a w liczniku 3 składniki?
20 paź 14:08
SP: Tak, wiem, że nic się nie zmieni, ale niestety muszę to zrobić tak jak kazała nauczycielka. W
każdym razie udało mi się rozwiązać to zadanie, ale i tak bardzo dziękuję za pomoc
20 paź 15:27
PW: Nie rozumiemy się.
Właśnie tak kazała, w dowodzie dla n=2 wystarczy dopisać "+...+(xn−xśr)2" w pierwszym
wierszu, pominąć wiersz drugi i w trzecim dopisać oprócz tego co w pierwszym "+...+xn", a
wszędzie zamiast "2" napisać "n" w mianownikach. Rozumowanie nie zmieni się − kluczowym
spostrzeżeniem jest to, że podwojone iloczyny dają
−2xśrxśr = −2xśr2.
No chyba że dołączasz do zauważalnej tu maniery − jak ci ktoś pomógł, to piszesz mu, że jego
pomoc była zbędna, a sama już dawno dałaś radę.
20 paź 15:45