błagaaam pomóżcie :( sprowadź do najprostszej postaci
klaun: | | 1 | | x2+1 | | 3x−1 | |
[ |
| − |
| ] * [ x − |
| ]= |
| | x | | x−x2 | | x+1 | |
20 paź 12:53
wredulus_pospolitus:
wspólny mianownik ... odejmujesz ułamki
a później mnożysz
w czym problem
20 paź 12:54
klaun: w tym że zle mi wychodzi
20 paź 12:54
klaun: mogę prosić o pomoc

20 paź 13:13
Kaja: | | 1 | | x2+1 | | x*(x+1) | | 3x−1 | |
[ |
| − |
| ]*[ |
| − |
| ]= |
| | x | | x(1−x) | | x+1 | | x+1 | |
| | (1−x) | | x2+1 | | x*(x+1) | | 3x−1 | |
=[ |
| − |
| ]*[ |
| − |
| ]= |
| | x*(1−x) | | x*(1−x) | | x+1 | | x+1 | |
| | −x−x2 | | x2−2x+1 | | −x*(1+x) | | (x−1)2 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| = |
| | x*(−x) | | x+1 | | x*(1−x) | | x+1 | |
| | −1 | | (x−1)2 | | 1 | | (x−1)2 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| =x−1 |
| | 1−x | | 1 | | x−1 | | 1 | |
20 paź 13:22
Kaja: no i jeszcze zrób sobie odpowiednie założenia na początku
20 paź 13:22
klaun: a dlaczego w przedostatnim działaniu z 1−x zrobiło się x−1?
20 paź 13:34