Granica!
Bee: Pomocy ..

!
Oblicz:
a) lim (
√x − 2 −
√x ) no i x−> nieskończoności
| | √1 + tgx − √1 − tgx | |
b) lim |
| ... x−>0 |
| | sin2x | |
| | cosx − cos3x | |
c) lim |
| .... x−>0 |
| | x2 | |
Z góry dzięki
20 paź 12:52
wredulus_pospolitus:
a)
| | √a − √b | | √a + √b | | a−b | |
√a − √b = |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | √a + √b | | √a + √b | |
b,c) wzory trygonometryczne się przydadzą
20 paź 12:56
Bee: Tak właśnie robiłam przykład a) i nie wyszło. Odpowiedź miała wyjść 0 a mi wyszła stała przez
zero czyli nieskończoność. b, c) robiłam na wiele sposobów i tez nic...
20 paź 13:00
PW:
| | (√x−2−√x)(√x−2+√x) | |
|
| = |
| | √x−2+√x | |
| | (√x−2)2−(√x)2 | | −2 | |
= |
| = |
| |
| | √x−2+√x | | √x−2+√x | |
− to nie jest przypadek "stała przez zero".
20 paź 13:25