podzielnosc
zadanie: Dla dowolnej liczby naturalnej n liczba n2 jest podzielna przez 6 wtedy i tylko
wtedy, gdy liczba n2 jest podzielna przez d. Czy powyższe zdanie jest prawdziwe dla
a) d = 4 ;
b) d = 36 ;
c) d = 12 ;
d) d = 24 ?
6In2⇔dIn2
2*3In2⇔dIn2
prosze o wyjasnienie
20 paź 12:32
zadanie: ?
20 paź 13:03
zadanie: jakie warunki musza byc spelnione?
20 paź 13:17
zadanie: poprosilbym o pomoc
20 paź 13:32
zadanie: ?
20 paź 14:59
zadanie: ?
20 paź 15:20
zadanie: ?
20 paź 17:54
zadanie: pomoze ktos?
20 paź 18:42
Rafał28:
Niech n=1 Wobec tego po lewej stronie i po prawej mamy zdania fałszywe dla każdego d z czterech
przypadków. Równoważność fałszywych zdań daje nam zdanie prawdziwe.
20 paź 18:53
Mila:
a) n∊N i n2 jest podzielne przez 6⇒n2 jest podzielne przez 4.
tak,
bo n musi być podzielne (2*3)⇔n2 jest podzielne przez 4*9
w drugą stronę
n2 jest podzielne przez 4 nie wynika że n2 jest podzielne przez 6 np n=8, n2 nie dzieli się
przez 6
odp. Nie.
b,c,d tak
Jednak, może czegoś nie dostrzegłam.
20 paź 20:21
zadanie: dziekuje
24 nie tak jest w odp.
20 paź 21:36
Mila:
To znaczy dwie są odpowiedzi? do punktu d?
20 paź 21:48
zadanie: d) 24 odp, nie
20 paź 21:56
Mila: Czy już wiesz dlaczego?
20 paź 21:57
Mila:
20 paź 22:00
zadanie: nie
to ma dzialac w dwie strony?
20 paź 22:06
Mila:
Tak w dwie strony.
jeżeli dzieli się przez 6 to dzieli się przez 22*32
24=2*2*2*3
braknie jednej dwójki.
20 paź 22:12
zadanie: dziekuje
20 paź 22:13
zadanie: jeszcze mam takie zadanie
wskazac dowolny dzielnik pierwszy podanej liczby
4719−638=4719−3619 a dalej nie mam pomyslu?
20 paź 22:15
Mila:
47=3 (mod11)
36=3 (mod11)
47=4*11+3
36=3*11+3
(4*11+3)19−(3*11+3)19=po rozwinięciu otrzymasz
=k*11+319−m*11−319=n*11
11 dzieli różnicę
(4719−3619)
20 paź 22:40
zadanie: dziekuje
20 paź 22:42