Logarytmy
Niko: Mam do rozwiązania taki logarytm
9
2log32+4log812
Wiem ze trzeba do jednej podstawy sprowadzic więc ten drugi logarytm sprowadzam do postaci
Nie wiem czy ide dobrym krokiem i co dalej?
20 paź 12:06
ICSP: niestety nie istnieje taki wzór :
20 paź 12:07
Kaja: | | log32 | | log32 | | 1 | |
to tak nie działa. |
| = |
| = |
| *log32 |
| | log3{81} | | 4 | | 4 | |
20 paź 12:08
ICSP: Skorzystaj z takiego wzoru :
Wyprowadzenie :
| | log a b | | loga b | | 1 | |
logac (b) = |
| = |
| = |
| loga b |
| | loga ac | | c | | c | |
20 paź 12:09
Kaja: to potem mamy 9log322+log32=9log34+log32=9log38=(32)log38=
=32log38=3log364=64
20 paź 12:11
ICSP: i dobrze
20 paź 12:12
Niko: Dzięki, Bardzo mi pomogliście
20 paź 12:20
Niko: A taki logarytm...
log
p{6}3 * log
336
Ja robie to tak:
| | log33 | | 1 | |
= |
| * log336 = |
| * log362= 4 |
| | log3√6 | | log3612 | |
Możecie sprawdzić?
20 paź 12:35
Kaja: dobrze
20 paź 12:40
Niko: tam u góry miał byc log√63
20 paź 12:40
Kaja: ok. i tak jest dobrze.
20 paź 12:44
Niko: Mam jeszcze ostatni logarytm , ale tym razem nie wiem zupełnie jak go rozwiązać

log
√38 * log
481
20 paź 12:54
Kaja: | | log√381 | | 8 | |
=log√38* |
| =log√38* |
| = |
| | log√34 | | log√34 | |
| | 8 | | 8 | |
=log√323* |
| =3log√32* |
| =3*4=12 |
| | log322 | | 2log√32 | |
20 paź 13:00
Niko: Dzięki za pomoc. Ale mam jedno pytanie... sprowadzasz wszystko do jednej podstawy czyli
√3. A
czy można byloby sprowadzić wszystko do drugiej podstawy czyli 4
20 paź 13:06
Kaja: tak, oczywiście.wtedy przekształcasz ten pierwszy logarytm.
20 paź 13:08