indukcja matematczna
:) ala: 
udowodnić za pomocą zasady indukcji matematycznej:
a)∀n≥5 n
2 <2
n
b)∀n∊N∪{0} 169|3
n − 26n − 1
c)∀n∊N 6|n
3 − n
Nie potrafię przeprowadzić dowodu w 2. części

Pomoże mi ktoś?
20 paź 11:58
PW: a) Założenie indukcyjne. Nierówność jest prawdziwa dla pewnej liczby k≥1, to znaczy
(1) k2 < 2k
Teza indukcyjna. Nierówność jest prawdziwa dla n=k+1, to znaczy
(2) (k+1)2 < 2k+1
Dowód. Z założenia prawdziwości (1) wynika
(k+1)2=k2+2k+1 < 2k+2k+1 < 2k +2k =2k+1,
co należało wykazać. Zastosowanie zasady indukcji kończy dowód.
Dla ciekawskich można dodać, że "czerwona" nierówność wynika z założenia, zaś "niebieska" jest
wynikiem zastosowania faktu, że 2k+1<2k już dla k>2. Dla poparcia naszej wiedzy o tym fakcie
można narysować w jednym układzie współrzędnych wykresy funkcji f(x)=2x+1 i g(x)=2x
(powołujemy się na wcześniejszą wiedzę o przebiegu tych funkcji) albo ... znaleźć prosty dowód
nierówności dla liczb naturalnych
2k+1 < 2k dla k>2.
W skrajnym wypadku można zastosować ... dowód indukcyjny.
20 paź 12:35
Rafał28:
Albo tak:
k2 < 2k ⇒ (k+1)2 < 2k+1
2k+1 > 2k2 > (k+1)2
Rozwiązujesz nierówność 2k2 > (k+1)2 i sprawdzasz czy jest prawdziwa dla k≥5. Jeżeli tak to
koniec dowodu.
20 paź 12:49
:) ala: dzięki
20 paź 13:19