równanie
Maruś: Wyznacz największe rozwiązanie równania 3tgxsinx −√3sinx + 3tgx − √3=0 w przedziale <0,2π>.
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
20 paź 11:43
Kaja: pogrupuj:
3tgxsinx+3tgx−√3sinx−√3=0
3tgx*(sinx+1)−√3*(sinx+1)=0
(sinx+1)(3tgx−√3)=0
sinx+1=0 lub 3tgx−√3=0
dalej spróbuj rozwiązać sam
20 paź 11:50
ICSP: √3sinx(√3tgx − 1) + √3(√3tgx − 1) = 0
(√3sinx + √3)(√3tgx − 1) = 0
dalej powinieneś już sobie poradzić.
20 paź 11:51
Maruś: a jak to dalej rozwiązać ?
20 paź 12:30
Kaja: | | π | | π | |
x=− |
| +2kπ ,k∊C x= |
| +kπ, k∊C |
| | 2 | | 6 | |
| | 3 | | π | | 7 | |
ale ponieważ x∊<0;2π>, więc : x∊{ |
| π, |
| , |
| π} |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
| | 3 | |
Najwiekszym rozwiązaniem w podanym przedziale będzie więc |
| π |
| | 2 | |
20 paź 12:39