Stereometria
pytająca: dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny o polu powierzchni całkowitej równej 24√3
.przekątna ściany bocznej jest nachylona do płaszczyzny podstawy graniastosłupa pod kątem 30
stopni. oblicz długość krawędzi graniastosłupa.
20 paź 11:36
Janek191:

P
c = 24
√3
α = 30
o
Mamy
| | a2 √3 | |
Pc = 2 Pp + 3a*h = 2* |
| + 3a*h = 0,5 a2 √3 + 3a*h |
| | 4 | |
oraz
więc
| | √3 | |
Pc = 0,5 a2 √3 + 3a*a |
| = 0,5 a2 √3 + a2 √3 = |
| | 3 | |
= 1,5 a
2 √3
czyli
1,5 a
2 √3 = 24
√3
1,5 a
2 = 24
a
2 = 16
a = 4
=====
| | √3 | | √3 | |
h = a* |
| = 4* |
| = 43 √3 |
| | 3 | | 3 | |
=====================================
20 paź 13:38