Usuń niewymierność z mianownika
Aga03031: Usuń niewymierność z mianownika
u=1/(√5 + 3√2)
pomnożyłam licznik i mianownik przez √5−√5*3√2+(3√2)2/ to samo w mianowniku
wyszło mi z tego
(√5−√5*3√2+3√4)/(7−5*3√2+√5*3√2)
nie wiem czy to dobrze czy mógłby mnie ktoś sprawdzic bo nie bardzo wiem co dalej
20 paź 11:06
ICSP: a6 − b6 = (a3 + b3)(a3 − b3) = (a+b)(a−b)(a2 − ab + b2)(a2 + ab + b2)
20 paź 11:09
Aga03031: Proszę o rozwiązanie całego równania
30 paź 10:11
Aga1.: Zauważ, że √5+3√2=6√53+6√22=6√125+6√4
Gdzie a=6√125, b=6√4
Pomnóż licznik i mianownik przez (a−b)(a2−ab+b2)(a2+ab+b2)
W mianowniku otrzymasz a6−b6=6√1256−6√46=125−4=
30 paź 10:36