to pilneeeee!!!!
Karolinowa: prosze o pomoc


oblicz a z równań;
a) (a+2
√3)(3−
√3) = 9+
√3
b) (2−
√5)(a+
√5)= 1+
√5
c) (3−a
√2)(1−
√2)=
√2
określ dziedzinę funkcji
b) f(x)=
√3x−1
c) f(x)=
√x+
√x−1
d) f(x)= log(x−3)
e) f(x)= −x
2 + 3
20 paź 10:35
Piotr 10: Zad.2
a) x−1≠0⇔x≠1
D
f=R − {1}
b) 3x−1≥0
3x≥1
c) x≥0 ⋀ x−1≥0
x≥0 ⋀ x≥1
D
f=<1;+
∞)
d) x−3>0
x>3
D=(3;+
∞)
e)D
f=R
20 paź 10:45
Karolinowa: kto pomoże z 1 zadaniem


prosze ,,, za 2 dziękuje

!
20 paź 10:55
ICSP: (a + 2
√3)(3 −
√3) = 9 +
√3 / dzielę przez (3 −
√3)
| | 9 + √3 − 6√3 + 6 | |
a = |
| |
| | 3 − √3 | |
a = 5
20 paź 10:58
ICSP: Pozostałe w pierwszym robisz analogicznie
20 paź 10:59
bezendu: Ale to zwykłem mnożenia jest tylko
20 paź 10:59
Karolinowa: a toooo...
3 . określ różnowartościowość funkcji
a) f(x)=√x−1/2
b) f(x)=x3−x−2
c)f(x)=(x−1)2
20 paź 11:16
Karolinowa: pytanieee... czemu akurat podzieliłes przez 3−√3
20 paź 11:17
Antek: Pani studentko. A jaka jest definicja roznowartosciowosci funkcji. ?
20 paź 11:18
Karolinowa: no jesli nie ma dwóch takich samych liczb nie ma dwóch takich samych wartości... tak
20 paź 11:22
Karolinowa: i nieeee studentkooooo
20 paź 11:23
Piotr 10: Funkcja jest różnowartościowa jeśli swoją wartość przyjmuje tylko jeden raz
20 paź 11:24
Antek: A dlaczego przez (3−
√3) podzielil ?
Dlatego . POkaze na przykladzie
| | 20 | | 20 | |
4*5=20 to 5= |
| lub 4= |
| teraz wiadomo?  |
| | 4 | | 5 | |
20 paź 11:25
Karolinowa: nooo teraz to jest jasne.. to jak zrobić z tą różnowartościoową?
20 paź 11:27
Antek: np na jakim przedziale jest okreslona funkcja a.
20 paź 11:42
Karolinowa: oblicz wartość wyrażeń
a) x+Ix−1I+2Ix−2I dla 1<x<2
b)IxI+Ix+1I+Ix+2I dla x<−1
ważne

20 paź 13:18