Algebra zbiorow
Edward:
Mam do udowodnienia poprzez tautologie taka tozsamosc, a wlasciwie to jest czesc calosci:
A∩B = A ⇔ A\B = ∅
No i nie wiem jak sie uporac z tym ∅, wprowadzenie r: x∊∅ raczej nie zadziala mi tu...
Rysunek zrobilem i wychodzi na to, ze sytuacja ta zachodzi wtedy, kiedy A zawiera sie w B,
probowalem tez z implikacja sie pobawic, ale nic z tego nie wyszlo...bardzo prosze o jakas
wskazowke.
20 paź 10:31
Edward: Up
20 paź 11:15
Edward: Bardzo bym prosil o pomoc...
20 paź 12:01
Edward: Up
20 paź 15:32
PW: Zdanie
A=A∩B
oznacza, że dla wszystkich x z dziedziny
(x∊A ⇔ x∊A∩B) ⇔ (x∊A ⇔(x∊A ∧ x∊B)).
Prawdziwość tej równoważności oznacza, że
a) zdanie "x∊A" jest fałszywe (wartość logiczna zdania "x∊B" nie ma znaczenia) lub
b) zdanie "x∊A" jest prawdziwe (zdanie "x∊B" też musi być wówczas prawdziwe).
W wypadku a) zdanie "x∊A∧ (∼x∊B)" jest fałszywe, gdyż pierwszy człon jest fałszywy, co oznacza
że fałszywe jest zdanie "x∊A\B".
W wypadku b) zdanie "x∊A∧ (∼x∊B)" jest fałszywe, gdyż drugi człon jest fałszywy, co też oznacza
że fałszywe jest zdanie "x∊A\B".
Tak więc w obydwu wypadkach dla wszystkich x zdanie "x∊A\B" jest fałszywe, co oznacza, że A\B
jest zbiorem pustym.
Albo nie mam talentu, albo to takie uciążliwe. W temacie było "poprzez tautologie", może trzeba
coś zobaczyć właśnie w ten sposób.
20 paź 16:25