| √6−√2 | ||
I jeszcze mam takie pytanie... jak wyliczyć kąt α jeśli mamy np sinα = | ? | |
| 4 |
| √6 − √2 | ||
sin(x) = | / 2 [zał. sin(x) > 0 ⇒ x ∊ (k * 2π ; π + k * 2π)] | |
| 4 |
| 8 − 4√3 | ||
sin2(x) = | ||
| 16 |
| 1 | √3 | |||
sin2(x) = | − | / * 2 | ||
| 2 | 4 |
| √3 | ||
1 − 2sin2(x) = | ||
| 2 |
| √3 | ||
cos(2x) = | ||
| 2 |
| π | π | |||
2x = | + k * 2π ∨ 2x = − | + k * 2π | ||
| 6 | 6 |
| π | π | |||
x = | + k * π ∨ x = − | + k * π ∧ x ∊ (k * 2π ; π + k * 2π) | ||
| 12 | 12 |
| π | 11 | |||
x = | + k * 2π ∧ x = | π + k * 2π. | ||
| 12 | 12 |
| π | 5 | 7 | 11 | |||||
α ≠ | ∧ α ≠ | π ∧ α ≠ | π ∧ α ≠ | π ∧ α ∊ [0 ; 2π]. | ||||
| 6 | 6 | 6 | 6 |
| √6−√2 | ||
sinx= | ||
| 4 |
| √6−√2 | √2*√3−1*√2 | √2 | √3 | 1 | √2 | ||||||
= | = | * | − | * | = | ||||||
| 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 |
| π | π | π | π | π | π | π | ||||||||
sin | *cos | −cos | *sin | = sin( | − | )= sin | ||||||||
| 4 | 6 | 4 | 6 | 4 | 6 | 12 |
| π | 11 | |||
x= | +2kπ v x= | π+2kπ , k∊C | ||
| 12 | 12 |