ciąg geometryczny
iga : Dany jest nieskończony ciąg geometryczny: √2, 2, 2√2, 4
Oblicz sumę 10 wyrazów początkowych tego ciągu.
obliczyłam i q wynosi √2
Przy obliczeniu sumy dziwne wyniki wychodzą
20 paź 00:25
wredulus_pospolitus:
to pokaż jakie to 'dziwne' wyniki Ci wychodzą
20 paź 00:26
iga : wychodzi mi Suma ~74
20 paź 00:34
tom:
Możesz policzyć choćby "na piechotę"
√2, 2, 2√2, 4,4√2,8,8√2, 16, 16√2,32
suma : (2+4+8+16+32) +(√2+2√2+4√2+8√2+16√2) =.... = 62+31√2
20 paź 00:37
tom:
a
1=
√2, q=
√2, q
10= (
√2)
10= 2
5= 32
| | q10−1 | | 32−1 | | 31√2 | |
S10= a1* |
| = √2* |
| = |
| |
| | q−1 | | √2−1 | | √2−1 | |
usuń teraz niewymierność z mianownika i otrzymasz wynik ......
62+31√2
20 paź 00:41
iga : dziękuje za odp.
źle popatrzałam na wzór tam jest n a ja z zmęczenia n−1
20 paź 00:51
iga : aa wzór jest
1−q10
S10= a1*1−q
20 paź 00:56
tom:
| | q10−1 | | 1−q10 | |
S10= a1* |
| = a1* |
| |
| | q−1 | | q−1 | |
20 paź 01:04
iga : dzięki obliczyłam wszystko tak samo
20 paź 22:27