pomocy!
iza: na plaszczyznie z prostokatnym ukladem wspolrzednych zilustruj zbior punktow ktorych
wspolrzedne spelniaja nierownosc |y−1|≥ |x−2|+1
20 paź 00:14
iza: niech ktoś pomoże...
20 paź 12:08
ICSP: Jeśli nie masz innego pomysłu zawsze możesz rozpisać to na IV przypadki
20 paź 12:10
iza: czyli jak? wytlumacz prosze
20 paź 12:11
ICSP: 1. Szukasz miejsc zerowych wyrażeń pod wartością bezwzględną
2. Piszesz odpowiednie przedziały
1. y − 1 = 0 ⇒ y = 1
x − 2 = 0 ⇒ x = 2
I teraz
1o Możemy mieć sytuacje że y−1 jest nieujemne oraz x − 2 jest nieujemne
2o Możemy mieć sytuacje że y − 1 jest ujemne a x−2 nieujemne
3o y − 1 ujemne , x−2 ujemne
4o y − 1 nieujemne , x − 2 ujemne
1o dla x ≥ 2 oraz y ≥ 1 mamy : y − 1 ≥ x − 2 + 1 ⇒ y ≥ x
2o y < 1 oraz x ≥ 2 mamy : −y + 1 ≥ x − 2 + 1 ⇒ y ≤ −x + 2
Pozostałe dwa przypadki w identyczny sposób
20 paź 12:16
iza: ok dziekuje, ale jak mam to przedstawic w ukladzie?
20 paź 12:31
PW: Na przykład {(x,y): y=x} (zbiór par (x,y), w których y=x) umiesz narysować, to przecież prosta.
A jeśli w tych parach ma być y≥x, to trzeba rysować także wyżej − tam gdzie igreki są większe.
Kiedyś to był poziom gimnazjum.
20 paź 12:56
Mila:

|y−1|≥ |x−2|+1
1) |y−1|=y−1 dla y≥1 część płaszczyzny nad prostą y=1
mamy nierówność:
y−1≥ |x−2|+1⇔
y≥ |x−2|+2 punkty nad prostą y=1 i nad wykresem y= |x−2|+2
2) |y−1|=−y+1 dla y<1 część płaszczyzny pod prostą y=1
mamy nierówność:
−y+1≥ |x−2|+1⇔−y≥ |x−2|⇔
y≤−|x−2| punkty pod prostą y=1 i pod wykresem y= −|x−2|
20 paź 17:50