Liczby zespolone.
ola: Wytłumaczy mi ktoś dlaczego
| | 100 | | 100 | |
(1+i)100 = 250( cos |
| π + isin |
| )π=−250 |
| | 4 | | 4 | |
sin i cos daje −1, jak do tego dojść? Wiem, że coś odejmuje.
20 paź 00:05
ola: up pilne
20 paź 00:13
Mila: Okresem funkcji sin(x) i cos(x) jest 2π
25π=12*2π+π
cos(12*2π+π)=cosπ=−1
sin(12*2π+π)=sinπ=0
20 paź 00:21
ola: Dziękuję baardzo!
| | √3−i | |
A wiesz może jak obliczyć ( |
| )21 |
| | 2 | |
męczę ten przykład i męczę...
20 paź 00:33
ola: up
20 paź 10:32
ola: moduł IzI = 2
| | π | | 11π | |
IV ćwiartka czyli 2π− |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | 211π | | 211π | | 210+1 | | 210+1 | |
√3−1 = 221 (cos |
| +isin |
| )= 221( cos |
| +isin |
| )=? |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
Co dalej gdzie robię błąd? Liczę osobno 2
21 z mianownika, następnia skracam z 2
21 z
licznika, czy dobrze?
20 paź 11:14
ICSP: | | | | 11π * 21 | | 231 | | 221(cos |
| + isin |
| | | | 6 | | 6 | |
| |
= |
| |
| | 221 | |
11 * 21 = 231 a nie 211
20 paź 11:16
ola: ale nadal nie wiem co dalej, wynik to i. Będę wdzięczna za wyliczenie, bo na podstawie tego
przykladu wyliczę reszte
20 paź 11:24
ICSP: | 231 | | 77 | | 76 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| = 38 + |
| |
| 6 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
zatem
i teraz już prosto
| | 231π | | 231π | | π | | π | |
(cos |
| + isin |
| ) = (cos[38π + |
| ] + isin[38π + |
| ]) = |
| | 6 | | 6 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
= cos |
| + i sin |
| = i |
| | 2 | | 2 | |
20 paź 11:27
ola: Dziękuję bardzo!
20 paź 11:31