Bogdan:

m − prosta y = a
mx + b
m zawierająca środek okręgu S(x
o, y
o), punkt B(6, 0)
i promień r = |BS| okręgu.
| | 1 | |
prosta l: x − 2y − 6 = 0 ⇒ y = |
| x − 3 |
| | 2 | |
| | 1 | |
m⊥l ⇔ am * |
| = −1 ⇒ am = −2 |
| | 2 | |
m: y − 0 = −2(x − 6) ⇒ y = −2x + 12
S = (x
o, −2x
o + 12), A = (3, 3)
|AS|
2 = |BS|
2 ⇒ (x
o − 3)
2 + (−2x
o + 12 − 3)
2 = (x
o − 6)
2 + (−2x
o + 12 + 0)
2
Po rozwiązaniu ostatniego równania otrzymujemy: x
0 = 5, y
o = 2, S = (5, 2)
r
2 = |AS|
2= |BS|
2 = 5
Odp.: (x − 5)
2 + (y − 2)
2 = 5