Funkcja kwadratowa
bezendu:
Jeśli równanie ma dwa różne pierwiastki nieujemne,to jakie należy podać założenia ?
Δ>0
x1*x2≥0
x1+x2≥0
?
19 paź 23:01
Asia: takie właśnie
19 paź 23:02
bezendu:
Na pewno ? Może jeszcze ktoś inny się wypowie ?
19 paź 23:03
tom:
19 paź 23:03
bezendu:
I teraz 100% pewności
19 paź 23:04
Asia: chociaż nie
powinno być x1*x2>0 i x1+x2>0
a nie tak jak zapisałeś
19 paź 23:06
Edward:
x1 + x1 ≥ 0 chyba powinno wystarczyc.
19 paź 23:07
bezendu:
@Asia te warunki które podałaś są spełnione gdyby były dwa różne pierwiastki dodatnie..
19 paź 23:07
bezendu: ?
19 paź 23:12
asdf: dobrze masz
19 paź 23:13
Saizou: jak na moje warunki dobre, tylko brakuje a rozne od 0, jesli to funkcja (rownanie) kwadratowe
19 paź 23:14
bezendu:
Dziękuję
19 paź 23:14
Edward:
Mi sie dalej wydaje, ze x1 * x2 ≥ 0 jest zbedne, jesli jestem w bledzie, to moglby mi ktos
wytlumaczyc, dlaczego?
Inaczej by sprawa wygladala, gdyby pierwiastki mialy byc ujemne, wtedy gdyby byl sam warunek
x1 + x2 < 0, to mogla by zachodzic taka sytuacja, ze jeden pierwiastek jest ujemny, drugi
dodatni i po zsumowaniu bedzie ujemny i wowczas konieczny bylby dodatkowy warunek, ale w tym
przypadku?
19 paź 23:41
asdf: przyklad:
x1 = 10000
x2 = −1
x1 + x2 ≥ 0, zachodzi
x1 * x2 ≥ 0 − to juz nie zachodzi, bo inne znaki
19 paź 23:52
asdf:
dla wielomianu 2 stopnia:
W2(x) = a0*x2 + a1 * x + a2
istnieją 2 pierwiastki:
Δ > 0
jezeli a1 > 0 i (f(0) = a2) > 0 to istnieja pierwiastki dodatnie
itd..nie chce mi sie nad tym do konca zastanawiac, ale idea jest ok.
19 paź 23:55
asdf: jeżeli a0 > 0 (tak powinno byc)
19 paź 23:55
Edward: Rzeczywiscie dobrze bylo, ta moja 'krotkowzrocznosc'...
20 paź 00:03
bezendu:
właśnie te założenia nie są dobre, bo wychodzi przedział obustronnie domknięty a w
odpowiedziach jest lewostronnie domknięty i prawostronnie otwarty
20 paź 09:58
bezendu: Już jednak wyszło
20 paź 10:25