jak znaleźć wzór ogólny ciągu 1, 3, 6, 10, 15, 21 ... pomocy !!
corlleone : dany jest ciąg :
(an)= (1,3,6,10,15,21 ...)
znajdź wzór ogólny tego ciągu
proszę o pomoc
19 paź 22:51
corlleone : mam jeszcze jeden z którym nie wiem co zrobić
(an)=( 7,7,9,9,7,7,9,9....)
19 paź 23:05
19 paź 23:18
Janek191: 1 , 3, 6, 10 , 15, 21, ...
Wzór rekurencyjny
a1 = 1
an = an −1 + n
19 paź 23:27
corlleone : *** wielkie dzięki ! ***
może zechce ktoś pomóc w drugim przypadku tzn.
należny znaleźć wzór ogólny ciągu
(an)=(7,7,9,9,7,7,9,9, ...)
19 paź 23:52