pytanie
tn: Niech f: P(N) x P(N) → P(N)
Jak należy rozumieć taką funkcję
19 paź 22:22
tn: ?
19 paź 22:31
PW: Jak będziemy wiedzieć co oznacza P(N), to będzie jasne.
19 paź 23:00
19 paź 23:12
tn: To PW bardzo proszę o pomoc
19 paź 23:13
tn: Wytłumacz mi co to jest P(A) bo tego też nie mogę zrozumieć.
19 paź 23:29
Dominik: P(N), tj. zbior potegowy, to zbior wszystkich podzbiorow zbioru N. zatem funkcja f jest ze
zbioru par dowolnych podzbiorow N w jeden taki zbior potegowy.
przyklad: niech N − zbior naturalnych. wtedy {1} ⊂ N ⇔ {1} ∊ P(N), {5, 7} ∊ P(N), wiec <{1},
{5, 7}> ∊ P(N) x P(N).
20 paź 01:26
Dominik: coby dla lepszego zrozumienia, podam przyklad takiej funkcji.
f: P(N) x P(N) → P(N), f(<A, B>) = A∩B. dla A = {1, 2} ⊂ N, B = {2, 3} ⊂ N, f(<A, B>) = {2}.
21 paź 19:31